Ooij – The IJssel Line
1950 - 1965

Koude Oorlog

De Koude Oorlog is een bijzondere tijdlaag in Spannende Geschiedenis. Het vormt een periode waarin men zich voorbereidde op een oorlog die nooit kwam: de Derde Wereldoorlog. Tussen 1950 en 1960 werden in het diepste geheim talrijke installaties en schuilkelders gebouwd. Veel ervan liggen nog altijd verborgen in het landschap en zelfs in drukbevolkte steden.

IJzeren Gordijn
Nadat de kruitdampen van de Tweede Wereldoorlog zijn opgetrokken, wordt duidelijk dat er in de wereld twee nieuwe machtsblokken zijn ontstaan: de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Beide hebben ze militaire bondgenoten in Europa. Het continent wordt opnieuw verscheurd: nu niet door oorlog, maar door dreiging. Dwars door Europa loopt een nieuwe grens, het IJzeren Gordijn. Als beide grootmachten ook nog flink gaan experimenteren met atoomwapens, wordt de angst voor een alles vernietigende oorlog bijna tastbaar.

IJssellinie
In allerijl bedenkt men in Nederland een nieuw verdedigingsplan, de IJssellinie. Bij een invasie van de Russen kunnen de Waal bij Bemmel en de Rijn bij Arnhem worden afgedamd, zodat een groot gebied onder water wordt gezet. Dat moet als barrière dienen. In het diepste geheim worden allerlei installaties gebouwd om de afdamming mogelijk te maken. Dat zulke waterlinies als verdediging inmiddels volstrekt zijn verouderd, beseffen de ontwerpers kennelijk niet. Hoe dan ook: in de Ooijpolder, bij Bemmel, Lent, Meinerswijk en Arnhem zijn nog steeds overblijfselen te zien van dit onvoorstelbare mega-project.

Schuilkelders
Behalve de IJssellinie worden nog meer maatregelen genomen. Zo bouwt men commandocentra, munitieopslagplaatsen, ondergrondse telefooncentrales, voorraadterreinen en tientallen atoombunkers. De bunkers bieden lang niet genoeg plek voor de hele bevolking. Sommigen zijn dan ook alleen bedoeld voor een selecte groep. Atoombunkers vinden we bijvoorbeeld in Berg en Dal en Nijmegen. Op uitkijkposten staan vrijwilligers op wacht om te kijken of er vijandelijke vliegtuigen aankomen. Maar de Sovjets komen niet. Wat overblijft zijn de talrijke, bizarre relicten van een bijna onbegrijpelijke periode.

Historic Sites

Bekijk alle locaties
Nijmegen – Fallout shelter

Nijmegen – Fallout shelter

Nijmegen
The Cleves enclaves

The Cleves enclaves

Zevenaar
Meinerswijk – The Ijssel Line

Meinerswijk – The Ijssel Line

Arnhem
Bemmel – The Ijssel Line

Bemmel – The Ijssel Line

Haalderen
Lent – Defence Dike

Lent – Defence Dike

Nijmegen
Ooij – The IJssel Line

Ooij – The IJssel Line

Ooij
Arnhem – Emergency communications bunker

Arnhem – Emergency communications bunker

Arnhem
Arnhem – The Ijssel Line

Arnhem – The Ijssel Line

Arnhem

All locations are loaded.

Something went wrong. Try to reload the page.