Wijchen – The arrival of the first black American military
1944 -1945

Liberation Route

De Liberation Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945. De route begint in Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De route is gemarkeerd met luisterplekken in de vorm van veldkeien. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in 1944 en 1945.

Market Garden
De regio Arnhem Nijmegen speelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een beslissende rol op het wereldtoneel. Tijdens operatie Market Garden in september 1944 vindt hier één van de grootste luchtlandingsoperaties plaats uit de geschiedenis. Zuid-Nederland wordt bevrijd tot aan Nijmegen, maar de operatie strandt dramatisch bij de brug van Arnhem. Daarop volgt een barre winter.

Rijnlandoffensief
Enkele maanden later, in februari 1945, begint vanuit Nijmegen de laatste fase van de bevrijding, operatie Veritable. Deze operatie is de start van het grote Rijnlandoffensief, een veldslag die qua omvang past in het rijtje van Stalingrad, Normandië en Berlijn. Militairen en burgers worden meegezogen in een onberekenbare oorlogsroulette die draait om overleven of sterven, om vreugde en verdriet. Uiteindelijk wordt de vijand verslagen en de vrijheid heroverd.

Liberation Route
De Liberation Route laat horen en beleven wat zich tijdens het laatste oorlogsjaar in Gelderland heeft afgespeeld. Op tientallen locaties in de wijde omgeving liggen  veldkeien, de zogeheten luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren. Zo kan iedereen meeleven met de indrukwekkende belevenissen van burgers en militairen tijdens de eindfase van de Tweede Wereldoorlog.

Gelderland Herdenkt
Met een programma boordevol tentoonstellingen, shows en luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen staan we stil bij de oorlog en vieren we in Gelderland dat we samen 75 jaar in vrijheid leven. Voor meer informatie, kijk op gelderlandherdenkt.nl.

Historic Sites

Bekijk alle locaties
Wageningen – Foodtransports

Wageningen – Foodtransports

Wageningen
Groesbeek – A farm in no man’s land

Groesbeek – A farm in no man’s land

Groesbeek
Groesbeek – German train escapes trough the liberated area

Groesbeek – German train escapes trough the liberated area

Groesbeek
Lienden  – Bombing the dike

Lienden – Bombing the dike

Lienden
Groesbeek – Operation Veritable

Groesbeek – Operation Veritable

Groesbeek
Ellecom – The Hell of Ellecom

Ellecom – The Hell of Ellecom

Ellecom
Nijmegen – The Allies cross the Waal

Nijmegen – The Allies cross the Waal

Nijmegen
Heumen – Bridge number 7

Heumen – Bridge number 7

Heumen

All locations are loaded.

Something went wrong. Try to reload the page.